top of page
gornji amblem.png

Naziv projekta: Radna Akcija: STEM (raSTEM)

Poziv: Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a

Korisnik: Astronomsko društvo Višnjan

Partneri: Udruga Virtus, Centar tehničke kulture Rijeka, Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Udruga Klikeraj, Društvo Naša djeca Poreč, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Sveučilište jurja Dobrile u Puli, Veleučilište u Karlovcu, Dječji vrtić Višnjan, Osnovna škola Jože Šurana Višnjan

Ukupna vrijednost projekta: 2.550.927,24 HRK

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.168.288,15 HRK

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 382.639,09 HRK

Razdoblje provedbe projekta: od 30. prosinca 2021. do 30. studenog 2023.

Kontakt: rastem@astro.hr

O projektu:

Svrha projekta Radna akcija: STEM (raSTEM) je osvijestiti javnost o važnosti edukacije iz STEM područja te podići razinu prirodoznanstvene pismenosti kod djece i mladih.

STEM je okosnica razvoja gospodarstva ali i društva u cjelini. Rast gospodarstva treba se temeljiti na inovacijama i znanju a kako bi do inovacija uopće moglo doći potrebno je kroz edukaciju izazvati kod djece i mladih interes za znanost i tako odgojiti nove generacije STEM stručnjaka. 

Osim toga, uz ubrzani tehnološki rast svijeta oko nas, nužno je postići i određenu razinu znanstveno tehnološke opismenjenosti i sposobnosti kritičkog razmišljanja cjelokupnog društva kako bi mogli donositi informirane odluke i bili u stanju funkcionirati u današnjem tehnološkom svijetu.

Nažalost u Hrvatskoj učenici pokazuju trend smanjenja prirodoznanstvene pismenosti što nam, kao društvu, nikako ne ide u prilog. Razlog tome su uz, one očite, ekonomske faktore, i stavovi. I dok se ekonomski izazovima može doskočiti stipendiranjem učenika iz materijalno depriviranih sredina, izmjena stavova malo je složenija priča. Utjecati na stavove o STEM zanimanjima i vještinama potrebno je početi u što ranijoj dobi te ih nastaviti kroz cijeli život.

Važna karika u ovom procesu pozitivnog stava o STEM-u su organizacije civilnog društva. Djelovanjem udruga koje se bave popularizacijom znanosti, edukacijom djece i mladih i posredovanjem između odgojno-obrazovnog sustava i znanstvenih institucija udruge postaju katalizator koji mlade usmjeravaju ka STEM području. 

Prvi specifični cilj projekta je stimuliranje inovativnih načina mišljenja, podučavanja i komunikacije STEM-a u organizacijama civilnog društva. Kroz planirane studijske posjete, edukacije za jačanje vještina i razmjenu iskustava s etabliranim EU institucijama koje se bave popularizacijom znanosti ojačat će se kapaciteti udruga za dalji rad.

Drugi specifični cilj projekta odnosi se na razvoj prirodoznanstvene pismenosti kroz popularizaciju STEM-a putem povezivanja organizacija civilnoga društva i obrazovnih ustanova. 

U sklopu projekta planirana je i medijska kampanja naziva “Poznati za STEM”. U sklopu medijske kampanje znanstvenici će objašnjavati neke od STEM koncepata koje poznate osobe iz javnog života (kultura, sport, umjetnost, glazba,…) svakodnevno koriste. Spoj medijski eksponiranih osoba i znanstvenika koji objašnjavaju znanstvene koncepte putem video uradaka koji se distribuiraju u medijski prostor uspješna je metoda popularizacije znanosti.

Projektom se planira provedba 35 višednevnih radionica, namijenjenih vrtićima, osnovnim i srednjim školama na teritoriju Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Varaždinske i Osječko-baranjske županije. Planira se obuhvatiti 900 djece i mladih. Provedbom 10 znanstvenih sajmova obuhvatit će se preko 5.500 ljudi od čega se očekuje 15% vrtićke populacije, 55% školaraca i 30% odraslih.

Projektom će se nastojati povećati znanstvena pismenost svih struktura stanovništva što dugoročno doprinosi i boljitku društva u cjelini.

rastem.jpg
bottom of page